Monday, May 2, 2011

Lala Masak Berlada - Labour Day Lunchie

Hari ni sepena Hari Buruh,I teringin nak makan lala.Nampak masa kat pasar tani tadi then apalagi kepala pun dah ligat mencari resipi.So today recipe for lunch - LALA MASAK BERLADA

Bahan - bahannya :-



Bawang besar,halia,lengkuas,bawang putih & serai (dititik)


Cili boh or kalau malas nak pakai cili serbuk pun ok jer


Lala - basuh bersih & rendam dengan garam


Panaskan minyak (ikut suka)


Blend bawang besar,bawang putih,halia & lengkuas - kisar halus


Masukkan bahan yang diblend.Tumis hingga masak (warna kekuning kuningan)


Masukkan cili boh or cili serbuk.


Masukkan serai dan kacau.Sebagai perasa kalau nak letak sos tiram (optional) pun ok jugak.Masukkan garam dan tumis hingga naik bau.


Kemudian masukkan lala dan gaul rata.Untuk dapatkan kuah,boleh tambah air.Untuk memastikan lala masak,bila kulit lala bertukar warna ke merah - merahan.


Done with my cooking today - Lala Masak Berlada

1 comment:

ZM said...

memang sodap....sehingga menjilat jari...

abah pun puji sedap...bravo kak ina...